At sikre sig mod radon i hjemmet er ikke bare en formalitet – det kan være afgørende for dit helbred. Radonmätning udføres typisk ved hjælp af radonmålere, som registrerer koncentrationen af radon i luften. Målingen angives i enheden Becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3). Formålet med en radonmåling er at fide ud af, om radonniveauet i din bolig overstiger den anbefalede grænse på 200 Bq/m3. Hvis radonniveauet ligger over dette, kan det være nødvendigt at iværksætte tiltag for at reducere radonniveauet og beskytte dit hjem og helbred.

Langtidsmåling er mest præcis

Den mest pålidelige måde at måle radon på er gennem en langtidsmåling. Denne måling skal udføres i fyringssæsonen (fra 1. oktober til 30. april) og strække sig over mindst to måneder for at sikre et præcist resultat og få et årsmedianværdi. Hvis der er behov for hurtige resultater – for eksempel ved huskøb eller efter radonreducerende foranstaltninger – kan en korttidsmåling være en nødløsning, men denne metode er mindre nøjagtig.

Radon – en usynlig fare

Radon er en radioaktiv gas, som kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko, hvis den indåndes over længere tid. Det er den næststørste årsag til lungekræft efter rygning, og forskning viser klart, at høj radoneksponering øger risikoen for at udvikle sygdommen. Radonniveauer kan variere meget afhængigt af, hvor man bor – både mellem forskellige områder og mellem huse i samme nabolag. Ligesom i Sverige har man i Tyskland identificeret områder med høje radonniveauer i jorden, blandt andet i delstater som Bayern, Sachsen og Thüringen. I disse områder er det særligt vigtigt at være opmærksom på radon, da det kan påvirke indeluften.

Da radon hverken kan ses, lugtes eller smages, er det nødvendigt at måle niveauet med jævne mellemrum. Radon kan trænge ind i bygninger gennem revner i fundamentet eller væggene og kan ophobes i lukkede rum. Derfor bør radonmåling foretages i følgende tilfælde:

  • Ved køb af hus
  • Efter ombygning
  • Ved udskiftning af ventilations- eller varmesystem
  • Efter nybyggeri
  • Hvis det er mere end 10 år siden sidste måling
  • Hvis du mistænker, at der er radon i hjemmet

Sådan måler du radon derhjemme

Det er faktisk ret simpelt at foretage en radonmåling:

  1. Bestil radonmätare eller radondosimetre online eller fra en specialist.
  2. Placer dem i de relevante rum ifølge de medfølgende instruktioner.
  3. Efter måleperiodens afslutning returnerer du doserne til analyse.
  4. Inden for cirka en uge vil du modtage en rapport, der fortæller dig, om radonniveauerne er for høje eller inden for sikre grænser.

At mäta radon er en lille indsats, der kan gøre en stor forskel for dit helbred og sikkerhed.