I Danmark er der mange studerende som vælger at tage et SU-lån for at kunne klare sig økonomisk. SU-satsen er ikke særlig høj, og derfor har mange studerende brug for ekstra penge til både bøger, fornøjelser samt husleje. Flere studerende er begyndt at optage et SU-lån således, at de ikke behøves at have et studiejob ved siden af. Mange studerende bruger meget tid på studier, hvilket gør, at der ikke er plads til et studejob hvis der også skal være plads til at se venner og familie. Det er en god ide, at du gennemtænker hvad du skal gøre, inden du ansøger om et SU-lån. På denne måde bliver du sikker på, hvad der er det rette valg for dig.

Sådan fungerer det

Alle studerende der får SU hver måned er berettigede til at kunne optage et SU-lån. Det er meget forskelligt hvad man får udbetalt, da det afhænger af flere faktorer. Som tommelfingerregel kan du få SU hvis du er på en videregående uddannelse. De fleste uddannelser er SU-berettigede i Danmark og derfor har de fleste danskere mulighed for at optage et lån. Som SU-modtager bliver du automatisk opdelt i klip, hvilket betyder, at du hver måned bliver frataget et klip. Som hovedregel kan du have 70 SU-klip, så du kan modtage SU i op til 70 måneder fra du er startet på din videregående uddannelse.

Har du råd til at optage lånet?

Som studerende vil man gerne kunne nyde livet selvom man er på SU og dermed har en stram økonomi. Det gode ved et SU-lån er at renten er meget lav, hvilket betyder, at du kan starte med at betale af på din gæld når du er færdig med din uddannelse. Til denne tid har du nogle flere penge mellem hænderne, og kan dermed bedre få det hele til at køre rundt. Et SU-lån har typisk en rente på 4% om året. Med et SU-lån skal du huske på, at der er en variabel rente, hvilket betyder, at du ikke kan være helt sikker på hvad renten ligger på lige inden du er færdig med din uddannelse. Du skal være sikker på at få en god og stabil økonomi efter endt uddannelse, hvis du vil være sikker på at kunne betale SU-gælden tilbage.

Tænk det hele igennem

Der findes både positive og negative oplevelser med SU-lån. Nogen studerende får mere luft i økonomien og har nemt ved at betale gælden tilbage. Der findes dog tilfælde hvor folk ikke har mulighed for at levere pengene tilbage, hvilket gør, at de har en dårlig økonomi efter endt uddannelse. Få en af dine nærmeste til at kigge økonomien igennem med dig, så du har en som kan hjælpe dig med at se om der bliver råd til at kunne optage et SU-lån. 

Studerende er nødt til at have flere penge

Det er blevet dyrt at bo i København og der ses årligt en stigning i huslejen bare for et enkelt værelse. Derfor betyder det meget for den enkelte studerende at vedkommende kan optage et studielån. På denne måde er chancen for at finde en bolig større, da der er rifter om at finde en bolig i Københavnsområdet.