Her får du en historie fra det virkelige liv. Næsten da. Den handler i hvert fald om noget, som findes i den virkelige verden. Nemlig lån. Forbrugslån, SMS-lån, mobillån, rentefrie kviklån, kviklån… ja der findes alverden forskellige låntyper. Det er lidt ligesom mennesker. Derfor personliggør vi for sjov lånetyperne i denne lille fortælling. Prøv at læse med.

Til lånermøde

Så kom dagen, hvor de 5 låntyper skulle mødes. Mødestedet var valgt af Hr. Forbrugslån, som var den ældste. Det var i den forhenværende Sparekasse, hvor bygningen nu stod tom. Det summede ikke længere af bankpersonale, der tog imod håbefulde godtfolk, som gerne ville have det bedste lån med hjem. Nu var banken blevet digitaliseret og flyttet til Internettet, og alt låneansøgning flyttet til bankens website. 

De andre lån brød sig ikke om den lange løbetid hen til den tomme bankbygning, men Hr. Forbrugslån var ikke til at rokke. Alle disse små hurtige lån, der dukkede op alle steder – også udenfor bankverdenen, forvirrede ham. Det var netop derfor, at han havde indkaldt til dette møde. Han ville gerne lære dem at kende. Hvad er kviklån for eksempel for en størrelse? Han vidste det ikke. 

Kan vi være gratis

Da alle lånene var ankommet til banken, bød Hr. forbrugslån velkommen. Allerførst vil jeg gerne høre nærmere om nogle af jer har hørt rygtet om at flere lån udbydes gratis? De fleste lån rystede på hovedet, men Kviklån rakte hånden i vejret. ”Det har jeg godt hørt om”, sagde han. ”Det betyder at man har mulighed for at låne rentefrit i 30 dage, hvis man er ny kunde hos udbyderen”.

De andre lån kiggede måbende på hinanden. Det havde de aldrig hørt om. Frk. Rentefrit kviklån sagde ingenting. Det kendte hun alt til. Hun var blevet udbudt til flere kunder ganske gratis. Det var til de kunder, som betaler lånet tilbage indenfor de 30 dage. Varede det længere, kostede det renter. ”Faktisk kan vi alle tilbydes som gratis lån på nær dig, Hr. forbrugslån”, sagde hun sagte. ”Og lånebeløbet kan være helt op til 15.000 kr.”.  

Ligner vi alle hinanden

”Må jeg bede om ro i salen”, beordrede Hr. Forbrugslån. Alle de små lån talte i munden på hinanden. ”Hvem er så det bedste lån på nettet, hvis vi alle kan være gratis?”, spurgte Fru SMS-lån. ”Jeg kan f.eks. søges om fra både mobil og tablet, og svar på lånet kommer prompte”. ”Det kan man faktisk også med mig”, svarede det lille Mobillån, som faktisk ikke var så lille længere. Alle lånene kiggede rundt på hinanden. Der var måske ikke så meget forskel på dem alligevel.

De var ikke helt lige store og der var lidt forskel i de krav, der skulle opfyldes for at få dem. Men udgangspunktet var meget det samme. De kunne alle hjælpe med let ansøgningsproces via mobil eller tablet, kort svartid og hurtig udbetaling. Kun Hr. Forbrugslån skilte sig ud med sin størrelse. Han kunne stadigvæk bedst lide at blive udbudt af banken. Der vidste han nemlig, hvad han skulle bruges til.